9 nejčastějších mýtů kolujících kolem Koronaviru
28.3.2020 2020

9 nejčastějších mýtů kolujících kolem Koronaviru

O koronaviru koluje spousty mýtu a polopravd, které přímo, či nepřímo mohou ohrožovat nás všechny. Zde je 9 nejčastějších z nich. Prosím o sdílení!

MÝTUS – Existují doplňky stravy, které mě mohou ochránit.

REALITA – I když existují doplňky stravy, které účinkují (velmi málo) v boji proti respiračním onemocněním, neochrání vás. Díky užívání doplňků navíc můžete nabýt dojmu, že se vám nemůže nic stát a snížíte vaši obezřetnost při dodržování důležitých hygienických pravidel.

MÝTUS – COVID-19 je stejně, nebo méně nebezpečný, než běžná chřipka.

REALITA – Dostupné důkazy ukazují opak. Úmrtnost na COVID-19 je v tuto chvíli dle různých zdrojů 10× až 20× vyšší. Přenos z člověka na člověka je také značně vyšší, než u běžné chřipky. Navíc naše těla zatím nemají vybudovanou dostatečnou imunitu, ani zatím neexistuje žádný běžně dostupný lék.

MÝTUS – Dokážu nakazit ostatní, pouze pokud mám symptomy a prskám kolem sebe.

REALITA – Pokud se infikujete, nemusíte vykazovat žádné symptomy po několik dní. Někdo dokonce nebude mít žádné po celou dobu onemocnění. Proto se doporučuje minimalizovat jakýkoliv kontakt s okolím. Zvláště s lidmi staršími a těmi, kteří mají trable s imunitou.

MÝTUS  – COVID-19 je nebezpečný pouze pro starší lidi.

REALITA – Méně rizikové pro mladé neznamená, že neexistuje žádné. Nejmladší registrované úmrtí v souvislosti s koronavirem bylo u osoby, které bylo teprve 14 let. Nechci nějak strašit, ale je mylné mít pocit, že mladí jsou 100% imunní proti fatálním následkům.

MÝTUS – Vakcína bude brzy k dispozici.

REALITA – Vědci z celého světa již usilovně pracují na vakcíně, ale zabere to měsíce, než některou z nich bude možné považovat za dost účinnou a zároveň bezpečnou, aby mohla být masově distribuována.

MÝTUS – Virus zmizí hned, jak se oteplí.

REALITA – Není to úplně jisté. Jsou potvrzené případy v zemích, kde je stále kolem 30C a vysoká vlhkost. Virus teplo nemá rád, ale určitě to neznamená, že ho  úplně zastaví.

MÝTUS – Je na čase koupit velké zásoby jídla.

REALITA – Pokud máte zásoby na dva až tři týdny, pak je to v pořádku. Omezíte tím častější nákupy a vyhnete se tak potencionálnímu seskupování většího množství lidí. Nicméně nákupy na měsíce dopředu díky vyvolané panice a chvilkové nedostupnosti některých produktů pouze zvyšují nervozitu a nedostupnost produktů pro lidi, kteří je v tu chvíli nejvíce potřebují.

MÝTUS – Zůstat doma je důležité pouze v případě, když jste nakažení, nebo nemocní. 

REALITA – Vyhýbání se lidem chráníte nejen sebe, ale i je. Je jedno, zda jste nakažení, nebo ne. Viz mýtus 3. Pokud se již rozhodnete odejít z domu, tak pouze do práce, nebo někam do přírody daleko od lidí.

MÝTUS – Můžete si lehce diagnostikovat, zda máte COVID-19.

REALITA – Suchý kašel je jedním z nejčastějších projevů, ale vlhký kašel a smrkání patří také mezi symptomy. Není jednoduše žádný způsob, jak rozeznat koronavirus, chřipku, nebo běžné nachlazení. Možná jste zaslechli, že pokud na 10 sekund zadržíte dech, aniž byste cítili nepříjemné pocity, nebo potřebu zakašlat, nemáte COVID-19. Není to bohužel pravda.

 

K napsání tohoto článku jsem se volně inspiroval ze serveru examine.com a přijde mi, že by ho měli mít k dispozici i lidé, kteří anglicky neumějí. Proto budu opět moc vděčný za další sdílení. Díky a přeju pevné zdraví. 

 

Druhá vlna koronaviru. Co budeme dělat?

Arrow

Získej další tipy zdarma ve Facebookové skupině

Přidej se

Nejčastější dotazy

Abychom urychlili komunikaci, zde je souhrn nejčastěji
kladených dotazů ohledně našeho programu.

  • Kdo vůbec jste?

    Jsme tým, který se o tebe postará. Jakub Milý je zakladatelem projektu Jdidosebe a Mansformation, majitel posilovny Mansformation gym a tvůrcem mobilní aplikace Jdidosebe. Vším co učí, si prochází už 23 let. Je koordinátorem projektu, vede výživovou a mindsetovou část programu. Jirka Vokáč (kalistenika), Petr Mutinský (kalistenika a síla), Ondra Havelka (kalistenika), Jirka Kubeš (pohybová náprava), Roman Lejčko (kondiční trenér a životní kouč) a Radim Štěpánik (silový kouč) jsou profi trenéři, se kterými se budeš pravidelně scházet na tréninku a Martina Milá je pravá ruka Jakuba. Pomáhá mu s organizací a administrativou.

  • Zakážeš mi pivko?

    NE. Budeš přesně vědět jak jíst, a tak si mohl dopřát pivko s kamarády.

  • Je program pro mě i v případě, že nepotřebuju řešit Mindset?

    Nastavení mysli a priorit je volitelná část programu, kterou ale z vlastních zkušeností budeš více, či méně muset využít proto, abys dosáhl dlouhodobých výsledků.

  • Co když vynechám trénink?

    Trénink si můžeš odjet v jiném čase během dne, ale nahradit v jiném týdnu nelze. Chodit trénovat je v následujících 3 měsících tvůj závazek, se kterým musíš počítat a vyhradit si na něj 2x týdně čas.

  • Co je to za posilovnu?

    Mansformation Gym na Floře je posilovna vytvořená pouze pro Mansformation projekt. Je tu všechno. Vybavení, zázemí, prostor a parta fajn lidí, co má podobné cíle, jako ty.

  • Co je ještě zahrnuto v ceně programu a kolik program stojí?

    Kromě celého 3 měsíčního zážitku popsaného na stránkách a know how, které si odneseš můžeš počítat s tím, že tě nemine funkční diagnostika pohybového aparátu, 3x tě změřím na InBody, získáš plný přístup do mobilní aplikace Jdidiosebe, dostaneš stylové tričko Mansformation z funkčního materiálu (v hodnotě 950 Kč) a v neposlední řadě tě zvu na závěrečnou párty. Po absolvování programu máš také možnost pokračovat dál a tím i získát možnost účastnit se společných Mansformation akcí, které jsou skvělou příležitostí se nejen uvolnit, ale také navázat zajímavé obchodní kontakty. Cena programu je 11 000 Kč/měsíc.

  • Můžu si dát program do nákladů firmy?

    Ano, máš možnost si náklady uplatnit ve své firmě. Jsme plátci DPH.

  • Ukončením programu to končí?

    Nemusí, máš možnost se přidat do skupiny „Formátorů“, kteří si programem už prošli před tebou a chtějí v tréninku a nastaveném životním stylu pokračovat dál. Pokračováním také získáš i možnost účastnit se společných Mansformation akcí, kde se můžeš nejen uvolnit, ale také navázat zajímavé obchodní kontakty.