Koronavirus (COVID-19). Fakta, o kterých jste možná nevěděli a co s tím můžete udělat.
14.3.2020 2020

Koronavirus (COVID-19). Fakta, o kterých jste možná nevěděli a co s tím můžete udělat.

Fakta, o kterých jste možná nevěděli a co s tím můžete udělat. 

Ve chvíli, kdy jsem uzavřel nově otevřenou Mansformation tělocvičnu mi běželo hlavou pouze jedno. Co teď? Jak po tak velké investici teď uživím rodinu, jak zaplatím splátky úvěru apod. Jinými slovy, jak to sobecky udělat tak, abych přežil já a moji nejbližší.

Čím více jsem si o koronaviru četl, tím víc jsem si ale začal uvědomovat, že to není jen o tom, jak přežiju já a moji nejbližší. Z pocitu, že proti viru povedu osobní boj se můj názor postupně začal převracet do jiné roviny. Uvědomil jsem si, že vést osobní válku proti něčemu tak obrovskému není možné. Sice možná vyhraju bitvu, ale prohraju válku. Jedinou šancí je ji vyhrát společně.

A i když nemám tak velký mediální dosah, první věcí, která mě v tuhle chvíli napadla byla sednout ke klávesnici a šířit nejdůležitější fakta o koronaviru o kterých jsem ještě před nedávnem neměl ani tušení a také předat několik doporučení, které mohou pomoci.

Praktická fakta o koronaviru, o kterých jste možná nevěděli.

Jak lze zabránit nákaze a šíření?

Snížit kontakt s okolím

To je asi nejúčinnější a možná i jediná mocná zbraň proti nákaze. V ideálním případě by to znamenalo pro všechny 3 týdny v naprosté izolaci. To by ale musel zasáhnout stát a nad karanténou dohlížet. Zatím nám nezbývá nic jiného, než si tuto skutečnost uvědomit a opravdu nikam nechodit. A pokud opravdu musíte s někým v kontaktu být, dodržujte bezpečnou vzdálenost, nepodávejte si ruce a scházejte se venku. I když nejsem příznivcem nákupu online potravin, v tomto případě bych ho upřednostnil. Na procházky ano, ale do míst s co nejnižší koncentrací lidí. Na výlet do nákupáku fakt zapomeňte.

Dezinfekce

Posilováním obranyschopnosti

Mentální nastavení

Tuto část můžu také zařadit pod posilováním imunity, protože mentální nastavení a nálada přímo hormonálně ovlivňuje obranyschopnost našeho organismu. Není to žádná ezoterika. Je to jasně prokázaný fakt. 

Čím intenzivnější a dlouhodobější stres vyvolaný vnějším reálným ohrožením, ale také i tím vnitřním (tím mám na mysli všechny všechny černé scénáře a příběhy, které si v hlavě vytváříme) mají vliv na hladinu stresových hormonů a stresové hormony následně potlačují imunitní funkce. Můžu o tom mluvit z vlastních zkušeností po prodělání Guillain-Barré syndromu před několika lety.

Takže co nám teď vážně nepomůže? Panika, blbá nálada, hysterie a agresivní a sobecké chování vůči ostatním lidem. Naopak udržení dobré nálady (tím nemyslím lhostejnost a nezodpovědnost), ochota, vzájemná pomoc, přítomnost blízkých a místo vnímání všech vnějších „negativních“ podnětů začít více vnímat svoje vlastní tělo.

Jak na to? 

Už zmíněné procházky v přírodě, každodenní meditace, dechová cvičení, zkoumání vlastních myšlenek (např. zda je vše opravdu tak černé, jak se jeví a co se nejhoršího ve finále může stát) a pak další věci jako sledování komedií, stand-upu a třeba se zkusit jen tak „na sílu“ usmát. Zkuste to. Jak se najednou cítíte? Všimli jste si jak dokážete pouhým úsměvem malinko změnit vaši náladu? Z hlavou lze skvěle pracovat. 

Přiznám se. Nemám 100 milionový podnik ve ztrátě, ale taky na tom nejsem úplně nejlíp. Můj byznys stojí. Nicméně život mě naučil, že nemá cenu si dělat starosti s tím, co bude, protože všechno bude vždycky úplně jinak, než sem si to namaloval (ať optimisticky a nebo příliš černě).

Na závěr bych se ještě chtěl vrátit k prvnímu bodu. Jen pro zamyšlení. Není lepší 3 týdny totálního zastavení veškerých provozů a izolace všech nakažených (podobně, jak to udělali v Číně), než měsíce navyšovat počet nakažených, prohlubovat upadání ekonomiky a tím mnohonásobně zhoršit dopad celé nákazy? Co si o tom myslíte?

Jak je vidět, tahle doba opravdu vybízí k návratu k základním hodnotám. Ohleduplnosti, empatii, respektu, vlastní sebereflexi a tomu, co je v životě nejdůležitější. A tím je naše zdraví.

Za sdílení budu nesmírně vděčný.

9 nejčastějších mýtů kolujících kolem Koronaviru

Arrow

Získej další tipy zdarma ve Facebookové skupině

Přidej se

Nejčastější dotazy

Abychom urychlili komunikaci, zde je souhrn nejčastěji
kladených dotazů ohledně našeho programu.

  • Kdo vůbec jste?

    Jsme tým, který se o tebe postará. Jakub Milý je zakladatelem projektu Jdidosebe a Mansformation, majitel posilovny Mansformation gym a tvůrcem mobilní aplikace Jdidosebe. Vším co učí, si prochází už 23 let. Je koordinátorem projektu, vede výživovou a mindsetovou část programu. Jirka Vokáč (kalistenika), Petr Mutinský (kalistenika a síla), Ondra Havelka (kalistenika), Jirka Kubeš (pohybová náprava), Roman Lejčko (kondiční trenér a životní kouč) a Radim Štěpánik (silový kouč) jsou profi trenéři, se kterými se budeš pravidelně scházet na tréninku a Martina Milá je pravá ruka Jakuba. Pomáhá mu s organizací a administrativou.

  • Zakážeš mi pivko?

    NE. Budeš přesně vědět jak jíst, a tak si mohl dopřát pivko s kamarády.

  • Je program pro mě i v případě, že nepotřebuju řešit Mindset?

    Nastavení mysli a priorit je volitelná část programu, kterou ale z vlastních zkušeností budeš více, či méně muset využít proto, abys dosáhl dlouhodobých výsledků.

  • Co když vynechám trénink?

    Trénink si můžeš odjet v jiném čase během dne, ale nahradit v jiném týdnu nelze. Chodit trénovat je v následujících 3 měsících tvůj závazek, se kterým musíš počítat a vyhradit si na něj 2x týdně čas.

  • Co je to za posilovnu?

    Mansformation Gym na Floře je posilovna vytvořená pouze pro Mansformation projekt. Je tu všechno. Vybavení, zázemí, prostor a parta fajn lidí, co má podobné cíle, jako ty.

  • Co je ještě zahrnuto v ceně programu a kolik program stojí?

    Kromě celého 3 měsíčního zážitku popsaného na stránkách a know how, které si odneseš můžeš počítat s tím, že tě nemine funkční diagnostika pohybového aparátu, 3x tě změřím na InBody, získáš plný přístup do mobilní aplikace Jdidiosebe, dostaneš stylové tričko Mansformation z funkčního materiálu (v hodnotě 950 Kč) a v neposlední řadě tě zvu na závěrečnou párty. Po absolvování programu máš také možnost pokračovat dál a tím i získát možnost účastnit se společných Mansformation akcí, které jsou skvělou příležitostí se nejen uvolnit, ale také navázat zajímavé obchodní kontakty. Cena programu je 11 000 Kč/měsíc.

  • Můžu si dát program do nákladů firmy?

    Ano, máš možnost si náklady uplatnit ve své firmě. Jsme plátci DPH.

  • Ukončením programu to končí?

    Nemusí, máš možnost se přidat do skupiny „Formátorů“, kteří si programem už prošli před tebou a chtějí v tréninku a nastaveném životním stylu pokračovat dál. Pokračováním také získáš i možnost účastnit se společných Mansformation akcí, kde se můžeš nejen uvolnit, ale také navázat zajímavé obchodní kontakty.